31 mar 2021, 9:04

Pelles Burgare bygger ut i Kramfors – och fortsätter expandera i landet

En man vid en butiksentré
Ümit Kaya utanför Pelles Burgare i Kramfors.

Pelles Burgare ökar sin omsättning i Kramfors. Pandemin har inte haft någon negativ effekt på verksamheten.

Den 1 maj inviger man sin nya uteservering med plats för 60 matgäster – samtidigt fortsätter expansionen av restauranger på andra orter.

I svensk tradition är 1 maj är en dag för demonstration och fest. Hos Pelles Burgare i Kramfors får detta i år en alldeles speciell innebörd. Då demonstrerar man nämligen för allmänheten sin nya tillbyggnad med en festlig invigning. Det handlar om en glasad uteservering med plats för närmare 60 matgäster och med trivsam utsikt över Kramforsån. 

– Totalt får vi nu plats för 100 matgäster i restaurangen, säger ägaren Ümit Kaya. Nu hoppas vi bara att bygget hinner bli klart i tid.

Positivt trots pandemin

Några direkt negativa konsekvenser av den pågående pandemin har man inte upplevt på Pelles Burgare.

– Det är snarare tvärtom, säger Kaya. Omsättningen har ökat för varje år sedan vi tog över. Och vi har inte märkt någon nedgång på senaste tiden.

Den digitala satsningen med bland annat webbshop på hemsidan har blivit en succé.

– Vi har i dag 2 250 kunder registrerade hos oss. 

Populärt med ”hemlagat”

Stor vikt läggs vid satsningen på de helt igenom ”hemlagade” högrevsburgarna på Pelles. Det har blivit något av restaurangens paradrätt och man står själva för hela kedjan, från att mala köttet och genom hela produktionen.

– Det känns tryggt att ha full koll på hela processen. Och kunderna verkar uppskatta det.

För tillfället sysselsätter Pelles Burgare i Kramfors sex personer, inklusive ägarna Ümit Kaya och hans hustru Tülay. Tillsammans driver dom företaget Ümitülay i Kramfors HB.

Siktar nationellt

Pelles Burgare finns i dag etablerat med restauranger i Kramfors, Örnsköldsvik, Härnösand och Strängnäs. Närmast på tur står satsningar i Östersund och Sundsvall.

– Så snart som vi hittar lämpliga lokaler med tillgång till parkeringsplatser kör vi igång där, säger Ümit. 

Men Pelles Burgare i Sverige har större ambitioner än så. En nationell spridning har länge funnits högt på önskelistan.

– I vår vision finns planer på etableringar i Gävle, Umeå och Uppsala. Och vi har inte satt någon bortre gräns där heller.

Samordnad profil

Tanken är att samtliga restauranger i kedjan ska ha samma inredning och meny, för att kunderna ska känna igen sig.

Skillnaden i Kramfors, jämfört med övriga restauranger, är att man här även har tillgång till en pizzaugn.

2018 gjordes den senaste stora satsningen på Pelles Burgare i Kramfors, då man bland annat helrenoverade de befintliga lokalerna vid Vinkelgatan. Och nu tar man alltså nästa steg. Från 1 maj blir det inne att äta ute hos den hårt satsande Kramforskrögaren Ümit Kaya.