Omnebröd i Nordingrå grundades i mitten på 1940–talet och har för närvarande drygt 30 anställda.
– Vi tror att 2023 kommer att bli ett bra år men behöver öka vår produktion för att förbättra vår lönsamhet, säger vd AnnBritt Nordin. Därför jobbar vi på att utveckla nya produkter för att nå nya marknader.
Omnebröd ägs sedan några år av Profura AB, som har sitt huvudkontor i Göteborg.
– Hösten 2020 träffades en överenskommelse med Polarbröd om tillfälligt utökade leveranser på grund av branden i deras bageri i Älvsbyn. Vi gick då från dagskift till treskift på våra tre linjer.
– Under 2022 gick avtalet ut och vi gick tillbaka till produktion på dagtid. Nu är vi tillbaka på en produktionsvolym som ligger något över 2020.
För att kompensera detta har Omnebröd inlett nya samarbeten.
– Det har inneburit att vi nu har lanserat flera nya produkter både i Sverige och utomlands.
Anrikt företag
Verksamheten i Omne startade vid tiden för andra världskrigets slut.
1945 hade Arvid Nordin under stort hemlighetsmakeri konstruerat en egen bakmaskin och tunnbrödsugn. Ångsågen i viken hade varit en stor arbetsgivare men lades ned 1931 och Arvid hade grunnat på en egen företagsidé praktiskt taget sedan dess.
När han förverkligade öppnandet av ett bageri visade det sig bli en stor framgång. I sinom tid tog sönerna Sture och Gösta över och sedermera Göstas son Carl Gustaf, make till AnnBritt.
Byggts ut i omgångar
Bageriet har byggts ut och om i omgångar och när det var som intensivast hade det fem skift för att klara leveranserna.
Det började med tunnbröd men med tiden bakade Omnebageriet även andra typer av bröd. Bland annat varm hällakaka som purfärsk kördes med bilar och lastbilar ut till butiker i nåde närområdet och andra delar av landet.
– Vi är idag 33 anställda och har för närvarande inga problem med kompetensförsörjningen, säger AnnBritt Nordin.