16 maj 2022, 15:06

Ny utmaning för Caroline Strindlund – positiv till den lokala handelns framtid

En kvinna med en affisch
Caroline Strindlund.

Hösten 2016 anställdes Caroline Strindlund som centrumutvecklare på Kramfors Handel. Nu lämnar hon det uppdraget för att bli centrumutvecklare för Malmö Citysamverkan.

Men hon tror att den lokala handeln i Kramfors kommun har goda möjligheter att behålla sin attraktionskraft.

– Närheten till det mesta och att vi inte satsat på externa handelsplatser ser jag som stora fördelar, säger hon.

Född och uppvuxen i Kramfors kom Caroline tillbaka till stan sedan hon bland annat studerat och jobbat i besöksnäringsprojekt i Östersund.

– Meningen var att jag skulle jobba för SEB i Sundsvall men när jag fick veta att Kramfors Handel sökte ny centrumutvecklare sökte jag det och fick det.

Hon kan se tillbaka på nästan sex år av utvecklingsarbete, omvärldsanalyser, kontaktskapande och olika event för att stimulera till ökad handel i kommunen.

– Å ena sidan har jag jobbat mycket ensam, men jag har å andra sidan haft väldigt många möten och samtal med människor varje arbetsdag. Till en början var det viktigt att bygga upp ett stort kontaktnät och skapa relationer till handlarna, säger Caroline.

Positiv utveckling för Kramkortet

Hon kan bland annat se tillbaka på en väldigt god utveckling för Kramkortet, som är Kramfors Handels eget presentkort för sina medlemsföretag.

– Vi införde det för några år sedan och nu har vi över 70 anslutna butiker, caféer, restauranger och hotell över hela kommunen. Kramkortet genererar till 100 procent intäkter till den lokala handeln och omsättningen ökar för varje år.

Andra exempel på lyckade satsningar är olika event i Gallerian Christoffer, sommar– och julskyltningen och de sponsrade företagskråkorna som är utplacerade i stan från vår till höst.

– Kramfors är en liten stad men med ett ganska bra utbud av butiker. Att vi har det mesta koncentrerat till stadskärnan, även våra tre livsmedelsbutiker, upplever jag som en styrka. 

– Det finns alltid sådant man önskar sig, som vissa typer av butiker. Men med de pågående planerna på att skapa en ännu trivsammare miljö i stadskärnan, kan nog fler inspireras till att starta verksamheter och etablera sig här.

Alla gör ett viktigt jobb

Caroline berömmer även det som orterna utanför stan gör för s i n lokala handel.

– Allt som sker där, och det som görs för att stärka handeln i stan, är betydelsefullt för helheten. Både för invånarna i kommunen och för besökare, säger hon och menar att det är angeläget att lokala fastighetsägare strävar efter att fylla tomma handelslokaler och verka för att få fler verksamheter till stan.

– Det mesta är ett tillsammansarbete och om engagemanget är starkt hos alla kommer det att leda till bra saker.

Nu lämnar alltså Caroline Strindlund Kramfors för Malmö.

– En stor utmaning och omställning för mig, men jag har flera goda vänner i Malmö och jag kommer att ha stor nytta av de erfarenheter jag skaffat mig under åren på Kramfors Handel. Kramfors kommer även i fortsättningen att ha en stort plats i mitt hjärta.