Våren 2021 presenterade konsultfirman Sweco en rapport om samhällseffekterna av verksamheten på länets tre flygplatser. Däribland den av Kramfors kommun och Sollefteå kommun gemensamt ägda Höga Kusten Airport. Nu är en ny rapport beställd och den torde visa att betydelsen av flygplatsen är ännu större idag, menar flygplatsens vd Per Enroth.
– Den slutsatsen drar jag bland annat utifrån att av att vi sedan 2021 har ett högre passagerarantal och att regementet I 21 i Sollefteå dessutom återetablerades 2022 och har ökat sin verksamhet stadigt sedan dess, säger Per Enroth.
Förra året var det enskilt bästa för Höga Kusten Airport sedan 2015 med över 11 000 passagerare.
”Förutsättningarna har förändrats”
Sweco:s rapport 2021 visade att en eventuell nedläggning av Höga Kusten Airport skulle ge konsekvenserna av cirka 850 minskade jobb i Kramfors och cirka 1 000 i hela Västernorrland.
– Förutsättningarna har förändrats sedan 2021 på ett sätt som måste beaktas, säger tillväxtchef Susanne Königson.
– Tillkomsten av I 21, satsningen som görs på Mondi Dynäs samt att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, expanderar sin verksamhet på Sandö är bara några exempel på utökade behov för flygplatsen. Utvecklingen av el–flyg kopplat till medvetenheten om klimathänsyn och att tidsaspekten för resandet är viktig utifrån ett effektivitets- och kostnadsperspektiv, har sammantaget också betydelse för att flygresor väljs i högre utsträckning än tidigare.
Vill utveckla flygplatsen
Det primära upptagningsområdet för flygplatsen är det område som nås inom 1 timmes bilresa från och det sekundära inom 1,5 timmes bilresa.
Totalt omfattar upptagningsområdet för Höga Kusten Airport (KRF) cirka 241 000 boende och cirka 115 000 förvärvsarbetade, enligt rapporten från 2021.
– Vi behöver flygplatsen för att möta upp företagens och militärens behov i första hand. I andra hand för invånare och vår egen organisation som ibland behöver delta i möten i Stockholm på dagtid och där övernattning annars skulle vara ett alternativt, men som är både kostsamt och kan påverka familjesituationen på ett negativt sätt, säger Susanne Königson.
Höga Kusten Airport fick i april förra året beskedet att trafikplikten blir kvar även efter 2027.
– Ju större betydelse flygplatsen visar sig ha, desto bättre möjligheter för oss att kunna utveckla verksamheten inför framtiden, säger Per Enroth.
Höga Kusten Airport genomför för närvarande en förstudie som har till syfte att visa på hur man kan utnyttja den knutpunkt och det kommunikationsnav som station Västeraspby och Höga Kusten Airport utgör.