21 dec 2020, 13:44

Micke Dahllund vill låta sitt företag växa – det hänger på att hitta lokaler

En man vid en företagsbil
Micke Dahllund.

I 17 år var Micke Dahllund anställd som snickare. Sedan fattade han beslutet att starta eget.

2014 var första verksamhetsåret för Micke Dahllund Bygg AB. Idag har företaget fem anställda – året runt – och planer finns på att expandera. Men en nyckel för att det ska kunna ske, är att hitta nya lokaler.

1996 började Micke Dahllund och kollegan Örjan Sundin som snickare på Mannaminne i Häggvik. Under åren var de delaktiga i många av de projekt som konstnären och visionären Anders Åberg sjösatte; husbyggnader, kompletteringar, underhåll, tillbyggnader. Och ett hotell.

– Det var intressanta år men till sist kände jag mig färdig med det och tänkte, “det är nu eller aldrig. Jag testar att starta eget företag och ger det en chans”, säger Micke.

Han hade ett stort kontaktnät i kustområdet – Micke bodde under många år i Nordingrå – och uppdragen blev allt fler. 

– Jag hittade bra personer, kompetenta yrkesmän och lojala killar, som jag anställde allt eftersom efterfrågan ökade.

“Mina medarbetare är största styrkan i företaget”

Micke betonar:

– Mina medarbetare är den största styrkan i företaget och att jag har så bra killar gör att jag också valt att ha dem anställda året runt. Många byggfirmor permitterar vintertid, då orderingången är lägre, men jag har valt att inte göra så. Jag vill att min personal ska känna trygghet och jag värdesätter högt vad de presterar.

Att gå från anställd till egenföretagare tycker han inte var ett så stort steg.

– Visst var det en hel del att sätta sig in i, men jag hade bra rådgivare. Att ha en bra revisor är värdefullt. Jag har Optimal Ekonomi i Kramfors, som gör allt det där som de kan bäst och jag inte vill hålla på med.

– När man sedan ska anställa folk, har det varit viktigt för mig – förutom det här med kompetens och lojalitet – att mina anställda ska vara självgående och vara goda ambassadörer för mitt företag. Och jag är tacksam för att jag har det, säger Micke.

Frun var en stor resurs

Han värdesätter också högt den hjälp med det administrativa arbetet, som han fick av sin fru Jennie under en period då det var extra körigt.

– Utan henne vet jag inte hur det hade gått.

Företagandet ser Micke mest som en frihet.

– Jag kan ta på mig de jobb vi helst vill göra och är bra på. För mig är det också en stor inspirationskälla att få möta nya människor hela tiden.

Micke har heller inte behövt lägga så stora pengar på marknadsföring.

– Lite profilannonsering då och då bara, sedan har kunderna kommit till oss mycket tack vare rekommendationer från nöjda kunder.

Letar större nya lokaler

Nu umgås Micke Dahllund med planerna på att expandera.

– Jag tror att det finns potential för mig att växla upp ett steg. Det är inget självändamål för mig att göra det, men det vore intressant.

Det som är det stora hindret för närvarande är tillgången till en större lokal till en rimlig kostnad.

– Vi skulle behöva mer utrymme för fordon och förråd. Hittar jag en bra lokal i bra läge och till rätt pris, skulle jag satsa på att utöka med några anställda, säger Micke Dahllund.