19 mar 2021, 10:59

Lena Nordlander – entreprenören som inspirerar och har kul på jobbet

En leende kvinna
Lena Nordlander.

Livet måste vara kul, intressant och utvecklande.

Det är i alla fall en trio ledord som vägleder Lena Nordlander, sprudlande entreprenör och inspiratör i Nyadal, genom livet. Det är också, i allra högsta grad, något som hon vägleder och inspirerar andra med. 

– Jag vill göra gott, ha roligt, utveckla mig själv på ett ärligt sätt och hjälpa företag och organisationer att göra detsamma, säger hon. Alla människor är värda att känna sig betydelsefulla, kompetenta och omtyckta!

Eget sedan 2005

Lena Nordlander är utbildad socionom och har även en utbildning i folkhälsovetenskap. Som chefstjänsteman på Region Västernorrland var en av hennes uppgifter att uppmuntra folk till att starta eget i samband med ett stort omställningsarbete, då många sades upp.

Detta var något, som hon själv också tog fasta på.

Sedan 2005 arbetat hon i sitt Lena Nordlander AB som organisationskonsult med bl.a. chefs- ledar- och medarbetarutveckling på menyn. 

– Jag har lång erfarenhet av hur man bygger och arbetar genom förtroendefulla samarbeten och jag brinner för att få organisationer att utvecklas, säger hon.

Arbete med människor

Fram till 2013 var Lena delägare i Arbetsplatsprovaren AB. Där arbetade hon, tillsammans med Kristina Lockner, medfokus på mätningar av arbetsmiljö och chefskap genom webbaserade enkäter. 

Under en period var Lena verksamhetschef och föreståndare för ett behandlingshem och ett särskilt boende för personer med missbruk och psykisk sjukdom. Behandlingshemmet drev även en mataffär, där Lena var butikschefoch hon har under flera år varit delägare i och föreståndare på ett HVB för unga pojkar. 

I dag ägnar hon en halvtid åt jobbet som HR-strateg hos Elpress.

Plattform för wellness

Tillsammans med några vänner och kollegor startade Lena hösten 2019 företaget Dreamcoast. Det är en digital galleria och wellnessplattform, där man i samarbete med andra lokala kreativa entreprenörer erbjuder tips, råd och konkreta produkter inom livsstil, wellness, konst och kultur.

– Plattformen ska vara en inspiration och hjälp för att hitta livets syfte och inspirera till livskvalitet, säger Lena. Och samtidigt ger det våra landsbygdsentreprenörer en möjlighet att få tillväxt online.

Ett annat aktuellt projekt är Frukostklubben, en digital mötesplats på Facebook, där Lena varje fredagsmorgon sänder direkt från Dreamcoasts egen studio. Bl.a. bjuds det på samtal med intressanta och spännande gäster, kustsvep med härliga bilder från Höga Kusten, tips på nyttigheter i tillvaron och en och annan tävling.

Utmaningar och driv

Lena gillar utmaningar och ofta då i syfte att utveckla sig själv och andra, att må bra och att känna sig tillfreds med livet. TV-tittande blir det inte så mycket utav. Däremot blir det regelbundet ett antal träningspass i veckan och trivseln är verkligen på topp, när hon plockar fram sin älskade trumpet. Gärna då tillsammans med sitt eget band, Lena Stompers. 

En och annan bok blir det också. Och på tal om utmaningar; Senast lästa bok är Dostojevskijs mastodontroman Brott och straff.

– Den var bättre än jag trodde, säger hon.

Var kommer egentligen ditt driv ifrån, Lena?

– Jag funderar ofta över vad driv är och hur vissa människor kan vara utrustade med så stora doser. Det handlar väl förmodligen om en kombination av arv, genetik och välmående och det sistnämnda är ju det enda, som du själv kan påverka. Gör det!