19 okt 2020, 21:24

Kustens Gårdsbryggeri vill nå milstolpe under 2021

Två leende män framför en logga.

En av de svåraste utmaningarna som ett småskaligt hembryggeri kan anta, är att brygga ett gott lageröl med 3,5 procents alkoholhalt. När alkoholhalten reduceras, är det nämligen risk för att smaken också försämras.
– Så vi är lite stolta. Vi gjorde den resan allra först – och lyckades, skrattar Stefan Häggström och Bertil Lundgren på Kustens Gårdsbryggeri i Nässom, Bjärtrå.

Det är nu drygt tre år sedan som bryggeriet började byggas och den första bryggningen var klar våren 2018.
Idag gör det fem olika sorter – två folköl och tre starköl – och målet är att komma upp i en total volym av 20 000 liter om året. Just nu ligger man på cirka 16 000 liter.
– Hade inte coronapandemin ändrat förutsättningarna skulle vi ha nått det i år. Nu får vi sikta på den milstolpen 2021 i stället, säger Bertil.
Det är på hans fastighet, och i lokaler vägg i vägg med dem där Lundgrens Lantbruk styckar ekologiskt nötkött till Bondens Frys, som Kustens Gårdsbryggeri håller till. Bryggeriet har numera också en restaurang– och konferensdel för besökare och grupper.

Fruarna lagar maten
Stefan Häggström är den som ansvarar för den dagliga verksamheten och Bertil Lundgren gör det han hinner vid sidan av Bondens Frys och ett arbete som maskinkonstruktör på Höga Kusten Teknikresurs.
– Jag och Bertil är svågrar och våra fruar lagar maten när vi har kunder i restaurangen, säger Stefan. Målet är att jag ska kunna jobba heltid med bryggeriet. Just nu hjälper jag även till med Bondens Frys under vintern.
Ölet från Kustens Gårdsbryggeri finns dels på olika restauranger och butiker i länet, dels säljs det på Systembolaget.
– Den 2 maj 2019 började vårt öl säljas på Systembolaget i Kramfors. Efter en prövotid på ett år hamnade det på hyllorna i fem av Systembolagets butiker.
– Från juni i år finns det även på depå vilket gör att det går att beställa till samtliga systembolag och ombud i hela landet. Det var fantastiskt roligt, säger Bertil.

Hög och jämn kvalitet
Det ökade intresset för Höga Kusten är också en positiv faktor.
– Smakturismen drar besökare inte bara till High Coast Whisky några kilometer härifrån utan även till oss. Vi har en uteservering och möjligheter att ta emot fler besökare, och konferensgrupper, framöver. Särskilt då covid–19–situationen förbättras, säger Stefan.
Att Kustens Gårdsbryggeri kan brygga bra öl råder det ingen tvekan om. Men så gjorde man ju också det svåraste först.
– Erfarenheterna vi skaffat oss gör att vi nu kan säkerställa en hög och jämn kvalitet. Och när det kommer bilder från till exempel kunder på västkusten som gillar vårt öl, då blir man allt lite stolt som ölbryggare och entreprenör i lilla Nässom, ler Bertil Lundgren.