Kramfors kommun klättrar från plats 148 till 138 i organisationen Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet i landets kommuner. Placeringen är Kramfors bästa sedan rankingen startade 2001.
– Vi gläds åt att företagsklimatet i Kramfors stadigt förbättras och känner stor inspiration att jobba vidare med olika förbättringsområden utifrån omdömena från företagen, säger Malin Svanholm (S), kommunstyrelsens ordförande.
– Företagen är viktiga för vår kommun och vi ska på alla möjliga sätt göra vad vi kan för att de ska kunna satsa och utveckla sina verksamheter.
Enligt Svenskt Näringsliv sysselsätter privata företag 5 190 personer i Kramfors kommun vilket genererar 1,5 miljarder kronor i skatteintäkter.
Bra betyg för kommunens service och myndighetsutövning
Utifrån alla enkätsvar för årets ranking får Kramfors kommun medelbetyget 3,5, vilket är 0,1 procent bättre än 2021.
Betyget är högre än snittet för kommunerna i Västernorrland (3,3) och det är även högre än riksgenomsnittet i Sverige.
Bland punkterna där betygen förbättrats mest hör kommunpolitikers, tjänstemäns och allmänhetens attityder till företagande, kommunens service och bemötande och hur företagen upplever påverkan av brottslighet/otrygghet.
När det gäller kommunens myndighetsutövning – råd och vägledning vid tillståndsgivning, tillsyn och kontroll – ligger Kramfors högt över riksgenomsnittet.
Största minskningen – 0,4 procent – får tillgången på arbetskraft med relevant kompetens. Det är generellt en trend för hela landet.
”Vi jobbar brett och har en bra dialog med företagen”
– Vår strävan är att hela tiden höja servicenivån och att underlätta för företagen. På de punkter där vi har lägre betyg än de andra, jobbar vi ännu hårdare för att åstadkomma förbättringar. Kompetensförsörjning är ett av dem och här ser det ju i stort sett likadant ut över hela landet, säger Susanne Königson, tillväxt–och näringslivschef.
– Det är en stor utmaning men vi jobbar brett och har en bra dialog med företagen och andra aktörer om det.
I höst sker flera aktiviter som är riktade till företagen.
– Kommande vecka har vi till exempel fem företagsträffar på olika platser i kommunen och vi kommer att ha öppet hus på Näringslivsenheten den 27 oktober där flera av våra samarbetspartners – BizMaker, Coompanion, Arbetsförmedlingen med flera – deltar.
– Sedan gör vi många företagsbesök för att lyssna in företagens behov och tankar.
”Drar åt samma håll och ger kraft till varandra”
Totalt svarade 110 företag i kommunen på årets enkät från Svenskt Näringsliv.
Företag inom sektorerna industri, handel, transport, besöksnäring och bygg hade högst svarsfrekvens.
43 procent av företagen som svarade har 1–5 anställda och 32 procent 6–26 anställda.
Kramfors kommun har satt upp målet att ha Västernorrlands bästa företagsklimat till 2025 och har sedan 2019 gått från placering 276 till 138 på Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i landets kommuner.
– Jag känner att alla i kommunen – politiker, tjänstemän och vi företagare – tror på visionen om ett ännu bättre företagsklimat. Vi är många som drar åt samma håll och ger kraft till varandra. Då skapas energi, inspiration och det i sin tur får allting att lyfta, säger Torbjörn Ullsten, vd för Mjälloms Tunnbröd & Deli och utsedd till Årets Företagare i Västernorrland 2022.
Högst rankade kommun i Västernorrland är Timrå på plats 30. Sollefteå är tvåa (plats 105) och sedan följer Kramfors kommun.
Fakta om Svenskt Näringslivs ranking
Varje år sedan 2001 mäter Svenskt Näringsliv drygt 30 000 företags upplevelser av att driva företag i sina respektive kommuner.
Svaren från en enkäten ger en bild av hur företagsklimatet uppfattas av företagen.
Dessa räknas sedan samman med fem statistikfaktorer – marknadsförsörjning, kommunalskatt, entreprenader, jobb i kommunen och företagsamhet – till en ranking som gör det möjligt att jämföra Sveriges 290 kommuner.