15 sep 2021, 8:31

Jerry satsar sitt krut i Kramfors – och snart blir han sin egen kapten

En man i en båthytt
Jerry Larsson på Ådalen III.

Ådalen III är en välkänd båtprofil på Ångermanälven. Sedan 1987 har hon fraktat 100 000-tals passagerare genom det vackra Ådalen.

Båten ägs sedan ett par år tillbaka av Jerry Larsson tillsammans med sin far, Tony. Jerry är den som driver verksamheten som redare och snart kan han även vara kapten på fartyget.

– Jag genomgår just nu en tvåårig utbildning till skärgårdskapten, säger han. 

Detta för att inom fyra-fem år kunna styra sitt eget fartyg om det skulle behövas.

Ådalen III på Ångermanälven. Foto: Privat.

Jerry Larsson, som bland annat har en bakgrund som brandman och som brand- och räddningslärare på Sandö, är en ung och idérik entreprenör som verkligen brinner för att sätta Kramfors på besöksnäringskartan.

Han är kramforsbo av födsel och ohejdad vana. Föddes i Väja för 32 år sedan och han tänker bli kommunen trogen under överskådlig tid.

– Det finns en stor trygghet i att verka i en bygd, där man har sin släkt och sina vänner, säger han. Och det finns massor att göra för att utveckla besöksnäringen i Kramfors och längs Ådalen. Inte för att konkurrera utan för att komplettera dom fina satsningar som görs ute vid kusten.

En fortsatt utveckling av Kramforsviken, med bland annat ett matställe, ligger högt på önskelistan.

– Ju mer vi kan jobba tillsammans, desto bättre blir helheten. Och ju mer som händer, desto fler lockar vi till området.

Roligt på jobbet

Trots pandemin, som naturligtvis även har drabbat verkligheten runt Ådalen III, är Jerry ändå tämligen nöjd med säsongen.

– Maj och juni var dåliga månader, säger han, men juli har varit helt fantastisk.

– Vi har i princip haft fullbelagt. Det har tyvärr inneburit att vi måst tacka nej till många förfrågningar, då vi på grund av restriktionerna har tagit mycket mindre folk ombord.

En stor del av äran bakom framgångarna lägger Jerry på sin personal. Idag finns 25 personer på lönelistan och målsättningen är att kunna behålla det sammansvetsade teamet intakt.

– Det är fantastiska människor, som hela tiden sätter våra kunder och verksamheten i fokus och vi har verkligen roligt på jobbet. Jag brukar säga att Ådalen III nu är en av Sveriges bästa båtverksamheter i ett av Sveriges vackraste landskap. Och det är tack vare personalen som vi faktiskt kommer upp i den kvalitén.

Historiska kryssningar

En intressant satsning som finns med i planeringen för nästa år är historiekryssningar längs den historiskt tyngda Ådalen.

– Det finns massor att berätta om verksamheter och händelser längs älven, säger Jerry. Vi har installerat ett nytt högklassigt ljudsystem och ett antal bildskärmar som ska förmedla historierna från platserna som vi glider förbi.

– Vi tar gärna emot fler bilder och berättelser från människor som har kunskaper om historien här.

En annan vision som spirar hos Jerry är att så småningom kunna ta i bruk ytterligare en avgångshamn längs den inkörda rutten.

Ådalen III.

Inte bara båten

Det är med viss oro som Jerry ser fram emot oktober. 

Då ska fartyget nämligen läggas upp på varv för den obligatoriska sexårsbesiktningen.

– Jag tror inte att det kommer att leda till några större investeringsbehov, säger han. Men man vet ju aldrig vad som händer.

Det är inte bara Ådalen III som upptar Jerry Larssons yrkesverksamma tid.

Han driver också en firma för uthyrning av utrustning till fester och evenemang. Här finns dessutom visioner om att även arrangera egna evenemang.

Vidare har han ett hyreshus med fem lägenheter och för tillfället pågår uppbyggnaden av lokaler för förrådsuthyrning.

– Det finns ett behov av detta i Kramfors och redan nu är många av förråden tingade.

Markfråga i långbänk

Något som länge funnits på listan över planerade Jerry-projekt är en eventpark, eller kanske till och med en eventö, med olika aktiviteter som ska locka folk till Kramfors. Det handlar till exempel om att hitta ett lämpligt markområde för paintball.

– Jag har redan investerat totalt närmare en halv miljon i olika typer av utrustning.

Långsiktiga planer

På sikt har Jerry en målsättning att kunna förlänga säsongen med Ådalen III till att omfatta mer av vår och höst. Investeringar har redan gjorts i bland annat infravärme och i möjligheten att göra akterdäck mera ombonad.

– Vi hoppas också kunna få till ett större nyttjande av båten vid kaj, säger han. Det kan gälla konferenser, pubkvällar och föreläsningar. Allt i ett nära samarbete med Kramforsvikens Camping och andra näringsidkare i området, då det endast är 900 meter till Kramfors centrum.

Det är alltså ingen brist på idéer som snurrar i huvudet på den unge entreprenören. Några åtta timmars arbetsdagar är det inte tal om, även om han mer än gärna även tillbringar tid hemma hos sambon Stephanie och dottern Ninja, 1,5 år.

– Jag har inga planer som är kortsiktigare än fem år, säger han. Och jag kommer att satsa mitt krut i Kramfors.