16 sep 2021, 7:47

Hemvändaren Magnus ny chef på Mondi Dynäs – han startade sin karriär på NCB-tiden

En man
Magnus Kangas.

När vit rök strömmar ut från Sixtinska kapellet i Vatikanen, är det ett tecken på att en ny påve är tillsatt.

När vit rök strömmar ut ur skorstenarna på Mondi Dynäs fabrik i Väja, betyder det framför allt att produktionen är i full gång. Just nu kan det dock även symboliskt tolkas så, att en ny vd är tillsatt. Sedan någon månad tillbaka heter han Magnus Kangas och han upplever såväl arbetsplatsen som kommunen som något av hemmaplan.

– Jag var tolv år när vi flyttade till Kramfors och från skoltiden har jag många bekanta här, säger han. Och det var på NCB och fabriken här i Väja, som min skogliga karriär började som sommarjobbare. 

Mondi Dynäs.

Cirkeln är sluten

Efter studier på KTH har Magnus rest runt i världen och verkat i såväl USA som Australien. Han har jobbat inom bolag som Billerud Korsnäs, Fortum, International Paper och Assi Domän och nu senast som fabrikschef på SCA i Ortviken.

Familjen, fru och fyra tonårsgrabbar, bor fortfarande kvar i Sundsvall, medan Magnus tills vidare veckopendlar till Kramfors.

Den nye vd:n ser en utmaning i att leda verksamheten mot nya mål.

– Det måste hela tiden finnas en strävan att bli ännu bättre i det man håller på med, säger Magnus. Nöjdhet är en fiende till att vara bra. Och den dag man är nöjd, så är det nog dags att byta jobb.

– Men det innebär inte att jag i grunden är missnöjd. Jag trivs bra med tillvaron och efter alla år av flyttande runt jorden, känns det faktiskt som om cirkeln är sluten nu. 

Världsledande 

Mondi Dynäs fabrik, ”inklämd” mellan Ångermanälven och järnvägen i Väja, är i dag en av världens mest framstående tillverkare av högkvalitativt oblekt säck- och specialkraftpapper.

Mondi Dynäs.

Fabriken startade sin massaproduktion 1915 och pappersproduktion 1917.

År 2000 förvärvades den av den globalt ledande pappers- och förpackningskoncernen Mondi, som har runt 26 000 anställda i över 30 länder. Men det betyder inte att Mondi Dynäs på något sätt försvinner i mängden.

– Det känns tryggt att vara del av en finansiellt stark koncern som kan återinvestera i sina verksamheter och fortsatt vara konkurrenskraftig, säger Magnus. Just nu handlar det till exempel om byte av äldre delar i kokeriet. 

Investeringar som genom åren har gjorts i fabriken har, tillsammans med avancerad forskning och utveckling lett till rejäla förbättringar i såväl maskinparken som i tryckbarhet och styrka hos det producerade papperet.

Ersätter plasten 

E-handeln och hållbarhetsrörelsen är två stora anledningar till att framtiden ser ljus ut för företaget. Inom många områden håller plasten på att fasas ut och ersättas med kraftpapper som är gjort av förnybara resurser och helt återvinningsbart. Vi har mycket attraktiva produkter som efterfrågas på en allt större marknad, säger Magnus.

Och tillsammans med våra kunder utvecklar vi dom produkter som efterfrågas.

Mondi Dynäs har i dag cirka 300 anställda och kraven på tekniskt kunnande har ökat efterhand.

– Tyvärr, är det brist på ingenjörskunnande i Sverige i dag, säger Magnus. 

Lära av varandra

Magnus Kangas ser sig mera som lagledare än som chef. 

– Näringslivet och idrotten har mycket att lära av varandra, när det gäller ledarskap och teambuilding, säger han. 

Som nybliven företagsledare i det geografiska gränslandet mellan ”Foppaland” och ”Jonathan Dahlén-land” kan man nog säga, att Magnus sticker ut en aning. Han är nämligen också ordförande i Brynäs IF. Första dagen på jobbet var korridoren till kontoret pyntad med Modoreklam och en av välkomstpresenterna var en Modo-matchtröja. Den lär han inte bära på styrelsesammanträdena i Brynäs.