Enligt Företagarnas rapport ”Företagarfakta 2024” var 27,6 procent av företagarna i Kramfors kommun kvinnor år 2022. Det är en siffra som är väldigt nära den som gäller för hela landet. En av Kramfors kvinnliga företagare är Åsa Westman, som driver färg– och inredningsbutiken Colorama i Lunde.
– Jag kan se att det ibland finns vissa skillnader i hur kvinnliga expediter blir bemötta jämfört med manliga, säger Åsa.
– Men jag har fokuserat på min drivkraft, lusten att skapa – måla, inreda – och att hjälpa kunder med sina projekt. Att få utlopp för min kreativitet och ha roligt på jobbet.
Köpte företag ihop med pappa
Åsa startade sin resa som egenföretagare som inredningsmålare.
– Jag var ung och ambitiös, ville bara måla och tog på mig allt möjligt, och började även att jobba extra på färgbutiken i Kramfors som då hette Färgtema och ägdes av Ivan Hägglund och Hubert Gustavsson.
– När dom ville sälja, tog jag och min pappa Knut–Erik ”Knutte” Westman beslutet att köpa det. Att pappa var med var förstås enormt betydelsefullt, säger Åsa.
Far och dotter var med om att ta verksamheten in i Colorama–kedjan och att 2015 flytta från Kramfors till Lunde.
– När vi flyttade till Lunde fick vi större lokaler och kunde ha ett bättre utbud. Det var kul att vi kunde behålla våra gamla kunder och även hittat nya som bor vid kusten.
Numera har pappa ”Knutte” gått i pension och i butiken härjar Åsa tillsammans med sin man Anders och bäste vännen Kicki.
”Får ha lite mer tålamod”
Åren som företagare har ömsom varit positiva, ömsom utmanande. Som för de flesta.
– Och att vara kvinna i den här branschen har ibland lett till en del lustiga situationer, ler Åsa.
Ännu i dag kan det vara en del som har svårt att förstå att det är Åsa som är ”chefen” och inte en man.
– Jag tror generellt att det ställs andra krav på oss kvinnor att bevisa mer – och att vi blir bemött på ett annat sätt – än om vi vore män.
– Vi får nog ha lite mer tålamod och var lite tuffare, helt enkelt.
Lägre än EU–genomsnittet
I morgon är det Internationella kvinnodagen. Den infaller 8 mars varje år och uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen.
Enligt Ekonomifakta var cirka 28 procent av företagarna i Sverige kvinnor år 2023.
Man kan notera att andelen kvinnliga företagare i Sverige är lägre än EU-genomsnittet, som ligger på cirka 33 procent. Denna skillnad kan delvis förklaras av att kvinnor i Sverige ofta arbetar inom den offentligt finansierade sektorn, där privat företagande är mindre vanligt.
Det finns flera betydande skillnader i krav och förutsättningar mellan kvinnliga och manliga företagare. Här sammanfattas några av de mest framträdande aspekterna, enligt jamstalldhetskartan.se:
* Tillgång till kapital: Kvinnliga företagare möter ofta större utmaningar än manliga när det gäller att få finansiering. Det kan delvis bero på förutfattade meningar hos investerare och långivare samt på kvinnors relativt lägre representation inom nätverk som tillhandahåller kapital.
* Affärsnätverk och mentorskap: Män har traditionellt haft tillgång till större och mer inflytelserika affärsnätverk. Kvinnor kan ha svårare att hitta mentorer och rådgivare inom det entreprenöriella ekosystemet, vilket kan begränsa deras möjligheter att utveckla och expandera sina företag.