17 maj 2021, 14:04

FriluftsByn vid Skuleberget bidrar till en levande landsbygd – och många hjälps åt

En kille sitter på ett tak
Jerry Engström i FriluftsByn med Skuleberget i bakgrunden.

När Jerry Engström fick köpa det område som idag utgör basen av FriluftsByn, var Höga Kusten den plats som minst antal utländska besökare hade intresse av att uppleva i Sverige. Idag har Höga Kusten blivit ett av Sveriges mest populära besöksmål. 
– Det har minst sagt hänt en del senaste åtta åren, säger Jerry, och det brukar göra det när många hjälps åt. 

Resorna runt om i världen började ta ut sin rätt. Ena veckan New York och nästa Peking. Vardagen var hektisk mär Jerry jobbade som global marknadschef på Fjällräven. Längtan efter att bo och verka mer naturnära började gro i Jerry som växte upp i Örnsköldsvik och ofta återvände till Höga Kusten för att hitta energi och nya idéer. 
– Det var en kombination av ett livsstilsval och att få visa upp Höga Kusten för omvärlden som till slut gjorde att jag vågade ta steget, säger han.
Men för det behövdes mark. Jerry fick möjligheten att köpa leklandet Rövarbyn, den nedlagda labyrinten, Skulebergets Camping och Toppstugan av Docksta Bordtennisklubb.
– Just välkomnandet tillbaka till Höga Kusten var nog det viktigaste av allt. Det är så otroligt viktigt att omge sig med positivt inställda människor när man gör något som är lite läskigt.
Det var kanske därför den första personen som Jerry anställde var pappa Tommy. Tillsammans började de 2013 renovera och bygga nytt på Skulebergets sydsida. Snabbspola till idag och man kommer denna sommar ha 22 kollegor. 
Under dessa åtta år har FriluftsByn varit i ständig förändring och utveckling. Hus har byggts, idéer har fötts och förverkligats och olika initiativ och evenemang har avlöst varandra. Allt från smak- och arkitekturfestivaler till olika typer av äventyr.

En mötesplats för smakupplevelser

Vardagsrummet är en av de senaste skapelserna. Som ofta i FriluftsByn börjar det med en liten idé som sedan skalas upp. I detta fall började det med ett kök för att servera mat till gäster på utsidan, men som även blev en inomhusoas för folk att träffas på och njuta av mat och dryck. Inredningen går i trä och grönt, med rymd, smarta lösningar och generösa ljusinsläpp, som gör att hela stället harmonierar med naturen utanför. Berget, skogen, ängarna, sjön nedanför.

Jerry i Vardagsrummet.

– Jag har ritat det mesta själv men tagit hjälp av Spik Studios i Göteborg med färgsättning och möbleringen, säger Jerry Engström. Sedan är det ju en sak att tänka ut och rita, det ska bli verklighet också. Här har drivna kollegor, vänner och partners varit helt avgörande.
Flera meter upp i taket hänger en klassisk discokula, omgiven av en ring av gröna växter. Det finns lekhörna för barn, flera utrymmen för sällskap att äta och chilla lite avskilt och en trappa upp, längs väggarna, ryms flera grupper med bord och stolar.  Intill en vägg har det byggts upp ett litet etage för till exempel möten, intervjuer och intima konserter.

Ska drivas året runt

Jerry är tydlig med att maten som serveras ska ha stark koppling till de råvaror som finns kring Skuleberget. Därför kan du till exempel beställa hamburgare med kantareller och enbärsmajonnäs.

– Vi har samarbetat med duktige köksmästaren Tobias Andersson på Ulvö Hotell för att sätta ihop en bra meny. 

I sommar kommer köket att ledas av kockarna Victor Thai, från Vildmarksnästet i Idre, och Hanna Molin, från Gotthards krog i Umeå. Båda har anställning till september, men Jerry Engström har ambitionen att Vardagsrummet ska vara öppet året runt framöver och vara en bra kombination med Toppstugan på Skuleberget, som han också driver.

– Med linbanan och det ökade intresset för både Skuleberget och hela Höga Kusten, kommer vi att kunna skapa attraktionskraft året om på ett helt annat sätt än hittills. 

Toppstugan skjuts på ett år

Tanken var att även Toppstugan på Skuleberget skulle byggas ut i år men där är nu förhoppningen att det ska kunna ske till 2022 och att det blir en nyinvigning nästa sommar.
– Givet placeringen krävs det lite mer av planeringen men nu börjar vi komma tillrätta med hur vi bland annat ska lösa avloppsfrågan och annat som visar sig vara lite mer komplext än man först anar. Det krävs några sista godkända ansökningar från Länsstyrelsen innan vi kan gå vidare men det ska inte behöva bli några problem.

Den positiva och lösningsorienterade inställningen går nästan att ta på och Jerry är övertygad om att Skuleberget kommer att kunna ge många positiva effekter för Kramfors kommun och Höga Kusten.

En levande landsbygd

– Vi ser det redan idag. De som bor här har alltid varit driftiga och senaste åren har fler anlänt för att bidra. Det gör att det skapas jobb och ger medvind för andra att satsa på just sin passion, oavsett om det handlar om att öppna ett utegym, ett bryggeri eller ett bed and breakfast. 
Just sammanhållningen och att man kan gå från ord till handling är något som Jerry upprepade gånger återkommer till. 
– Regionen och kommunen har en otroligt viktig roll i detta och jag upplever att vi blir bättre på att förstå varandra för varje år som går. Inte minst Kramfors kommun tycker jag är otroligt på hugget, vilket man också bör vara för vi har en otrolig möjlighet om vi hjälps åt.

Inspirerande grannentreprenör

Här menar Jerry att det även underlättar att ha en lika våghalsig granne.
– Det hjälper något så enormt att kunna bolla tankar med likasinnade. Jag och Fredric Wedin, som bland annat driver Skulebergets Havscamping, ringes eller träffar varandra minst en gång i veckan och utbyter tankar. Vi är fler som drar åt samma håll och det ger kraft till hela destinationen Skuleberget, säger Jerry Engström.

Bild från FriluftsByns innergård.