21 apr 2021, 10:02

Efter fjolårets kanonsommar på Måvikens camping: stor utbyggnad och ”året runt”-satsning

Två personer vid en brygga vid en vik
Jenny och Jonas Gerdin i Måviken.

– Förra sommaren hade vi ett rejält tryck här. Det var tre gånger så många gästnätter som året innan.

Det säger Jonas Gerdin, som tillsammans med makan Jenny driver Måvikens Camping & Naturområde i Nordingrå, Höga Kusten. Det har man gjort sedan 2012 och säsongen 2020 betydde verkligen ”all time high” i bokningsliggaren.

– Många satsade på hemester i fjol, säger Jonas. Och den trenden verkar stå sig även i år. Intresset är stort och vi är rustade för en ny kanonsommar.

För närvarande har anläggningen i Måviken tillgång till en båthamn med fyra gästplatser, åtta övernattningsstugor, en sjöbod och tolv uppställningsplatser för husbilar och husvagnar. Och planer på en rejäl utbyggnad är sjösatta.

– Inför 2022 planerar vi att utöka antalet uppställningsplatser från tolv till 60, säger Jonas. Bygglovsansökan är inlämnad och i projektet ryms också en helt ny avloppsanläggning.

Under högsäsongen sysselsätter campingen två-tre sommarjobbare, men även här finns planer på utökning.

– Målsättning är att få till en heltidsanställning här och att på sikt ha öppet året runt, säger Jonas.

– Vi har strandskyddsdispens på 14 självhushållsstugor för åretruntbruk som ligger lite längre fram i visionen. Och det finns stor potential även inom vinterturism i Höga Kusten.

I förhållande till de stora besöksmålen i området, som till exempel Norrfällsviken och Bönhamn, är Måviken en lugn oas som tilltalar en allt större målgrupp.

– Det är en känsla som vi vill behålla, säger Jonas.

– Vi ser oss som ett intressant komplement till dom större anläggningarna. Jag tror att olika typer av utbud är något som i slutänden gynnar alla.

Fortsatta investeringar sker också på olika aktiviteter. Det gäller bland annat uthyrning av kajaker och cyklar för utforskning av grannskapet – både på land och vatten.

Till anläggningen, som finns där det i slutet av 1800-talet låg ett sågverk, hör också en naturstig. Det är en rullstolsanpassad träramp, som längs strandlinjen leder ut till en udde med grillplats och med utsikt över öppet hav. Utefter rampen visas historiska foton och anslag om områdets flora. 

– Stigen är flitigt använd, säger Jonas. Och den ger intressanta inblickar i bl.a. sågverkshistorien.

Det är ingen brist på visioner och utvecklingspotential för Måvikens Camping & Naturområde.

Vid sidan av sina chefsbefattningar hos AQ Wiring Systems och Gerdins Cutting Technology styr Jenny och Jonas Gerdin, med entusiasm och framtidstro, anläggningen in i en ljus och expansiv framtid.