2 dec 2020, 8:55

E.ON har vädersäkrat 91 procent av ledningarna i Kramfors kommun

En traktor som gräver fiberkabel.
Elnätsarbete. Foto: E.ON.

November månad inleddes med en ordentlig storm. Träd föll på elledningar vilka kortslöts eller i vissa fall helt slog av ledningarna. Hundratals hushåll blev strömlösa och vissa kunder fick vänta länge på att få strömmen åter. 

Strömavbrotten till trots menar E.ON att de vädersäkringsprojekt som genomförts de senaste fem åren börjar ge resultat.

Sedan 2017 har över 80 miljoner kronor investerats för att få ett starkare elnät.

Nästa år ligger summan på dryga 30 miljoner.

– Vi ser att vårt arbete med att gräva ner kablar i marken, isolera luftledningar och bygga fler reservledningar ger resultat. Strömavbrotten blir både färre och kortare. Samtidigt kan vi inte bygga oss helt fria från problem, säger Björn Bäckstrand-Eriksson som är gruppchef för E.ON Energidistribution. 

Björn Bäckstrand-Eriksson. Foto: E.ON.

Lokalnätet – som är benämningen på de elledningar som går igenom samhällen och in till hushållen – är hela 237 mil långt i Kramfors.

91 procent av de ledningarna har nu vädersäkrats vilket är en hög siffra, men det finns fortfarande områden att jobba med. 

– Vi arbetar just nu med flera projekt i bland annat Ullånger, Lugnvik och Bollsta. Vi har som mål på E.ON att hela vårt elnät ska vara vädersäkrat senast år 2024.

– I Kramfors hoppas jag att vi når det målet tidigare än så, säger Björn. 

Foto: E.ON.

Ett starkare elnät möjliggör även anslutningar av laddstolpar för elbilar.

I Kramfors har E.ON i samverkan med kommunen installerat fyra publika laddstolpar och under hösten installeras även en snabbladdare och ytterligare två normala laddstolpar. Det skapar goda laddmöjligheter för den som går och funderar på en laddbar bil.