26 okt 2022, 15:37

Coop i Kramfors fick toppresultat i nationell kundundersökning

Flera personer i en butikslokal
Delar av personalen på Coop Kramfors.

Varje kvartal får Coop:s medlemmar svara på frågor om sådant som gäller deras stambutik. Utifrån svaren sammanställs ett Nöjd Kund–index, NKI. 

Coop i Kramfors har sedan i fjol förbättrat sig med nio procent. I den senaste kvartalsredovisningen toppade butiken rankingen i sex kategorier för Coop–butikerna i Västernorrland – och köttavdelningen kom på andra plats i Sverige.

Butikschefen Joel Sandström förklarar resultaten med ett engagerat och målmedvetet arbete från ledningsgruppen och alla medarbetare.

– Det vi gjort handlar om både övergripande strategier ned till detaljnivå och allt har utgått ifrån ett uttalat kundfokus, säger han.

– Vi brukar säga att ”kunden är kung”. 

Joel hade jobbat på Coop i Sollefteå i tio år innan han i maj 2021 blev butikschef i Kramfors.

– Jag visste redan från början att det var en bra butik med fantastisk personal och den första tiden ägnade jag mig åt att lära känna medarbetarna och sätta mig in i kundbehoven och driften. 

Utifrån sin analys utvecklade Joel en förbättringsmanual och förankrade den i ledningsgruppen. 

– Vi satte gemensamt ihop ett material på 67 sidor som vi sedan arbetade oss igenom med alla medarbetare. Det är vi, tillsammans, som åstadkommit det som nu visat sig ge så bra effekt i kundundersökningarna.

Joel Sandström.

”Stolt över allas insatser”

Den senaste redovisningen av Nöjd Kund–index visade att Coop Kramfors har den näst bästa köttavdelning och femte bästa mejeriavdelning av totalt cirka 800 Coop–butiker i landet.

Butikens mejeri–, bröd–, kolonial– och frukt & grönt–avdelningar är bäst i länet.

– Vi är mycket stolta och jag känner att mina medarbetares generella känsla är att ”jag har varit delaktig i det här”. Själv är jag väldigt stolt över allas insatser och prestationer i år.

– Alla märker hur det vi har jobbat med inneburit ännu nöjdare kunder. Det är inte några problem med att motivera dem till ett fortsatt arbete med att göra vår butik ännu bättre.

Coop Kramfors är en av tre matvarubutiker – de andra är Willys och Ica Supermarket – inom bara några hundra meters radie i stadskärnan.