19 mar 2023, 16:55

Carl Gustaf bytte bröd mot trä – tillverkar golv i Nordingrå

En man intill en stapel av bräder.
Carl Gustaf Nordin.

Carl Gustaf Nordins farfar startade Omne Bröd 1945. Ett företag som han själv var chef för under många år.
Men sedan 2015 är det golv som gäller. Han bytte bransch helt, lärde sig att tillverka golv av sin kusin Tommy Nordin och driver numera Nordingrå Produktion på Nordingråvallen. 

Nordingrågolvet är den produkt som utgör basen för verksamheten, men man tillverkar även vägg- och takpaneler.
Golven tillverkas av ek, fura och gran i tre olika tjocklekar – 16 mm, 22 mm samt 30 mm – och i fem standardbredder från 22 cm till 42 cm. Alla golv levereras i längder mellan 4,8 – 5,2 meter. 

Konstruktionen ger en mycket formstabil golvplanka med nästa obetydlig tendens till att krympa och svälla. 

– Vår prisidé bygger på blandade bredder som ger det färdiga golvet ett livfullt och gediget uttryck, säger Carl Gustaf. 

Utmattning ledde till branschbyte 

Han hade jobbat i bageribranschen i 34 år när han 2014 fick tydliga symptom på utmattning, berättar han.
– Den tog hårt på mig och den glädje jag alltid känt av att gå till jobbet fanns inte längre. Spontant kände jag att det, nu eller aldrig, var dags för något nytt och valde därför att säga upp mig. 

Carl Gustaf Nordin.

Under rehabiliteringen tillbringade Carl Gustaf en hel del tid tillsammans med min kusin Tommy Nordin som har lång erfarenhet av träbranschen. 

– Jag fick från grunden lära mig hur man tillverkar trägolv och en dag blev det klart för mig att det var tillverkning av lamellimmade trägolv som jag skulle jobba med. 

Han har jobbat som företagare och företagsledare i hela sitt liv så det kändes som en lämplig utmaning. 

– I november 2015 startade jag och min bror Lars-Arvid upp Nordingrå Produktion AB. Kort därefter köpte vi en industrilokal på Nordingråvallen och där har vi hållit till sedan dess. Idag är vi tre personer som jobbar heltid i golvfabriken. 

2021 och 2022 blev fina år 

Det doftar av sågat trä när golvplankorna bearbetas och kapas till rätta längder.
– Jag har alltid gillat att snickra och att hålla på med olika projekt. Men att driva en golvfabrik var något helt nytt. 

– Mycket är lika när det gäller företagande oavsett vilken bransch det gäller, men att lära sig en ny bransch är en lång process. Efter drygt sju år känner jag fortfarande nästan dagligen att jag lär mig nya saker.
Företaget är lönsamt, Carl Gustaf är kvitt sin utmattning sedan länge och han tycker om att jobba på golvet tillsammans med sina medarbetare, Robert Strandh och Krister Sundell.
– Jag har nog haft några av mina bästa år i yrkeslivet i de här lokalerna. Jag är glad och tacksam över att vi har en bra efterfrågan och med det full sysselsättning. 

Krister Sundell.
Robert Strandh.

Socialt patos

Carl Gustaf har ett starkt socialt patos och det låg säkert delvis till grund för att han fick utmärkelsen Årets Muntergök av Nordingrå Intresse- och Företagarförening förra året. Motiveringen för Muntergöken var ”Ett företag som håller hög kvalité och visar på småskalighetens möjligheter”. 

– Jag kan nog hålla med om att jag har ett socialt patos, men om det delvis låg till grund för utmärkelsen Årets Muntergök vet jag inte. 

2022 startade lite trögt men det mesta togs igen under hösten.

Både 2021 och 2022 har generellt varit bra år för Nordingrå Produktion.
– Pandemin hade ingen större negativ effekt på oss och hittills har vi inte heller märkt av lågkonjunkturen. 2023 har börjat bra, orderläget är bra och vi har offererat golv, vägg– och takpaneler till flera spännande projekt längre fram. 

Tror och hoppas på ett bra 2023 

Kriget i Ukraina har lett till att tillgången på ek-råvara begränsats som i sin tur lett till kraftiga prishöjningar.
– Det är fortfarande bekymmersamt men vi har trots allt kunna kompensera detta genom att ta ut ett högre pris på våra produkter. 

– Alla i golvbranschen, stora som små, har drabbats på samma sätt. Men ibland känns det som att vi som tillhör de mindre aktörerna, har klarat sig bättre, säger han.

Företaget finns alltid med på den stora Hem & Villa–mässan i Älvsjö.
– Där knyter vi ständigt nya kontakter med kunder från främst mellan Sverige. Utöver det har vi under senare år utökat samarbetet med ett antal byggföretag och hustillverkare ibland annat Jämtland, Härjedalen och Dalarna. Men våra kunder finns i hela Sverige.
– Jag hoppas att 2023 ska bli ett bättre år än vad prognoserna just nu visar. Och oavsett det är det viktigt att vi ändå försöker ha en positiv hållning, ser möjligheterna och med det skapar hopp och framtidstro, avslutar Carl Gustaf Nordin. 

Carl Gustaf Nordin tillsammans med medarbetarna Krister Sundell och Robert Strandh.