31 maj 2023, 8:16

Butiken You and me i Gallerian Christoffer stänger – “Det känns enormt smärtsamt”

Entrén till butiken You and me

Butiken You and me i Gallerian Christoffer stänger om en månad. Konsekvenserna av pandemin och lågkonjunkturen gör att ägaren Jessica Demander tvingats fatta det beslut som hon beskriver som ”enormt smärtsamt”.

– Det har varit många sömnlösa nätter och det känns som om jag sviker Kramfors, men vi stänger butiken för att i stället satsa på att utveckla Mama Opas, säger hon.

Jessica och Micael Demander flyttade till Väja från Stockholm för 22 år sedan. 

– Vi hade drivit företag där nere i flera år och när vi kom hit upp fortsatte vi med det. Bland annat öppnade vi butiken You and me på Biblioteksgatan och flyttade den så småningom in i gallerian.

När caféet i gallerian blev ledigt tog Jessica och Micael över det och gjorde det till Mama Opas. Därmed hade de två verksamheter intill varandra i gallerian.

”Slitit hårt på oss”

De stora problemen för You and me startade när pandemin bröt ut i mars 2020.

– Vi kämpade på men det gick tungt och pressen på oss ökade varje månad, trots av vi försökte anpassa oss på olika sätt. Så kom kriget i Ukraina och lågkonjunkturen och läget blev ohållbart…

You and me, som anpassat sitt sortiment över tid, stod bland annat med ett stort skolager.

– Kunderna höll i plånboken och leverantörerna ville ha sina pengar. Till sist fick vi sälja skorna för en spottstyver…

Jessica får tårar i ögonen när hon berättar om hur det varit de senaste åren.

– Den ekonomiska pressen har slitit på både mig och ”Micke”. Vi har inte velat ge upp, men till sist kom vi fram till att vi måste avveckla butiken för att kunna lägga tid och resurser på att utveckla Mama Opas i stället.

”Den värsta tiden i mitt liv”

Nu är det bestämt att You and me stänger den 1 juli.

– En anställd förlorar sitt jobb och gallerian en uppskattad butik och det gör ont i mig, men alternativet är värre. Jag har tagit en anställning på ett lokalt företag för att inte belasta vårt eget bolags ekonomi med en lönekostnad, men är fortfarande med och driver butiken och caféet, säger Jessica.

Hon återkommer till att hon känner det som att hon sviker Kramfors.

– Jag älskar den här kommunen och våra kunder och den här senaste tiden har varit de värsta i mitt liv, men nu är det bara att försöka se framåt och göra det bästa av allting.

Jessica Demander säger att hon upplevt ett bra stöd från kunderna men trycker ändå på hur viktigt det är att stötta lokala företag för att behålla utbudet och servicen där man bor.

– Jag önskar att alla kramforsbor tänker till en gång extra innan de handlar på nätet och i stället ser om varan finns i en lokal butik eller om den kan tas hem. Det hade kanske inte räddat You and me men det kan bidra till att andra butiker inte tvingas lägga ned, säger hon.