22 maj 2024, 10:06

Bostadsrättsföreningen Banken vill hyra ut möjligheternas lokaler i centrum

gatuhörn med en tom lokal
“Här skulle man kunna ha tre, kanske fyra verksamheter som kunde komplettera varandra”, säger Micael Gabrielsson i Brf Banken.

I hörnet av Stationsgatan och Limstagatan, ett par stenkast från torget i Kramfors, har Bostadsrättsföreningen Banken – en ekonomisk förening – sin fastighet. Den består av 27 lägenheter och åtta kommersiella lokaler. Här har många smått legendariska verksamheter huserat sedan huset stod färdigt för 65 år sedan.

Den största lokalen är ledig – och den är, som föreningens styrelse beskriver den, full av möjligheter.

– Vi säger lokaler, för trots att den på papperet betecknas som en enda lokal består den i själva verket av tre etage med både stora och små rum, säger Gunilla Sjödin.

Hon var föreningens ordförande till och med i mitten av maj då uppgiften övertogs av hennes sambo Erik Åmell, som bott i huset sedan januari 1962.

– Jag har trivts här från dag ett, säger han.

Erik är nu inne på sin andra period som ordförande.

”En klassiker”

En annan styrelsemedlem som inte bott här mer än några år men har ett stort engagemang för föreningen, är Micael Gabrielsson som tillsammans med sin son Philip driver Stadshotellet och Kramfors Stadsgym på andra sidan järnvägen.

– Här skulle man kunna ha tre, kanske fyra verksamheter som kunde komplettera varandra, säger Micael när vi går omkring i det som senast var Dr. Barks fritidsgård.

Sammanlagt handlar det om 324,3 kvadratmeter yta.

Av allt som funnits här tidigare är Carl A Svenssons Järn & Sport en affär som många lite äldre kommuninvånare minns väl.

– Det var ju en klassiker i Kramfors, konstaterar Erik Åmell.

Bildades 1959

Bostadsrättsföreningen Banken bildades 1959, samtidigt som tegelhuset var klart för inflyttning.

– Tidigare stod det ett trähus här, säger Gunilla Sjödin.

1984 anslöts fastigheten till fjärrvärmenätet, nio år senare brann det i huset som ledde till att taket fick bytas och att fasaden målades om.

– För tjugo år sedan gjordes ett stambyte, säger Erik Åmell.

Det största, planerade projektet nu är en förbättring av bakgården. Och, att hyra ut de lediga affärslokalerna.

– Tomma lokaler kostar pengar och vi vill dessutom bidra till att stan blir ännu attraktivare. Därför söker vi dem som vill satsa här, säger Micael Gabrielsson.

Fr v Erik Åmell, Gunilla Sjödin och Micael Gabrielsson.

Till de affärsverksamheter som finns i Brf Bankens lokaler hör bland annat restaurangerna Pizzeria Jakten, China Country och ESA sushibar.

– Där Pizzeria Jakten håller till nu, fanns förut City–Livs, PG Wallins ICA–butik och under en period en biljardhall och djuraffär. Där China Country finns låg förut City–Baren och även i de andra lokalerna har det varit många, olika verksamheter genom åren, säger Erik Åmell.

Till exempel Guijes klädaffär, Falks Herrekipering, Tobakshörnan, Jonssons Fotoateljé, Guldfynd och lokaltidningen Västernorrlands Allehandas redaktion.

Flera kan samverka

Micael Gabrielsson återkommer till möjligheterna med den stora, lediga lokalen – som samtidigt är en utmaning.

– Det kanske är tufft för en enskild företagare att hyra allt, även om det säkert finns sånt som skulle passa perfekt här.

– Men tänk dig att flera aktörer samverkar. Jag tänker högt; ett café, en affär, co–working. 

Sånt som kompletterar och dra kunder till varandra. 

Gunilla instämmer.

– Läget är ju också väldigt bra. En minut till Resecentrum och en minut till torget. Och massor av människor som passerar förbi fönstren på lokalerna varje dag.

Ordförande Erik Åmell får avsluta:

– Varje tom lokal som kan fyllas med en verksamhet är bra för stan och för oss som bor i huset vore det förstås också roligt om vi kunde hyra ut det som vi har ledigt.